În data de 15 iune 2019, în sala de conferințe a Universității de Medicină și Farmacie  ”Grigore T. Popa” Iași, a avut loc conferința intitulată ”Oportunitatea educației pentru sănătate la adolescenții cu patologie  nutrițională”. Conferința a fost organizată în cadrul proiectului ”Perception and attidudes on reproductive health and contraception in obese teenagers” (P-2016-B-05) finanțat de  ”The European Society of Contraception and Reproductive Health – ESC”.

La manifestare au participat adolescente cu obezitate însoțite de mame, cadre didactice, precum și medici de medicină școlară, medici de familie, pediatri, ginecologi, endocrinologi, psihologici.

În cadrul conferinței, Despre ”Patologia nutrițională la adolescenți, mereu în actualitate” au vorbit D-na Prof univ. dr. Doina Azoicăi și asist.univ. dr. Alice Azoicăi.

Dna Prof.univ.dr. Mariana Graur a reamintit celor prezenți în sală ”Importanța alimentației la adolescenții cu obezitate”. ”Tulburările de comportament alimentar la adolescent”, atât de frecvente astăzi în rândul tinerelor, au fost prezentate de Șef lucr.dr. Laura Mihaela Trandafir, Psiholog Oana Chirilă, Conf.univ.  Mihaela Moscalu, Asist.univ.dr. Oana Temneanu și  Asist.univ.dr. Otilia Frăsinariu. Un alt aspect, legat de ”Implicațiile psihologice ale obezității la adolescent” a fost dezbătut de Dna Psiholog Monica Ioana Ciolan. Nu in ultimul rand, Dnele dr Dr. Tamara Uliliuc, Dr. Irina Țocu, Dr. Nicoleta Dimitriu, medici de medicină școlară au vorbit celor prezenți despre ”Rolul școlii în educația adolescentelor”.

În partea a doua a manifestării a avut loc work-shop-ul intitulat ”Atelier de educatie. Ghiduri de comunicare în educația adolescenților”, la care au participat adolescente cu obezitate însoțite de mame și profesori. Șef lucr.dr. Laura Mihaela Trandafir, Asist.univ.dr. Otilia Frăsinariu, Psiholog Oana Chirilă, Prof.univ.dr.Ingrith Miron, Șef.lucr.dr. Carmina Schaas, Asist.univ.dr. Oana Temneanu, Conf.univ. Mihaela Moscalu au prezentat adolescentelor informații privind sănătatea reproducerii și metode de contracepție adecvate adolescentelor cu probleme nutriționale. De asemenea, au fost evaluate prin completarea unor chestionare cunoștințele dobândite privind sănătatea reproducerii și metodele contraceptive adecvate pentru adolescentele cu obezitate.

S-a atras atenția asupra faptului că sarcinile nedorite reprezintă o reală problemă la vârsta adolescentei, utilizarea contraceptivelor fiind un element de prevenție la această vârstă. Studiile arată că adolescentele obeze tind să folosească mai puțin metode contraceptive decât cele cu greutate normală, excesul de greutate fiind des folosit ca un motiv pentru neutilizarea metodelor contraceptive. Astfel, adolescentele cu obezitate au o probabilitate crescută de a avea sarcini nedorite asociate cu toate riscurile gravidității și nașterii la o vârstă fragedă. De asemenea, adolescentele care au participat au aflat care sunt metodele cele mai sigure și eficiente de contracepție.

În concluzie, lectorii au concluzionat că scăderea numărului de sarcini la această categorie de adolescente reprezintă o prioritate a sănătății publice și impune continuarea programelor de identificare a adolescentelor cu obezitate și a activităților de educație pentru sănătatea reproducerii. În ciuda  existenței unor opinii împotriva contracepției datorită efectelor adverse, Organizația Mondială a Sănătății promovează ideea că adolescenții pot utiliza orice metodă de contracepție datorită avantajului de a preveni sarcinile nedorite, care depășește riscurile utilizării lor. Este extrem de importantă colaborarea adolescentului cu familia, cu profesorii, cu psihologul școlar și medicul școlar, pediatru, de familie pentru a aborda atât problemele legate de consilierea nutrițională cât și despre viața sexuală și contracepție, de prevenirea  bolilor cu transmitere sexuală, a consumului de droguri.